Seniori a predaj nehnuteľnosti

Seniori a predaj nehnuteľnosti

Tento článok je určený hlavne starším ľuďom, ktorí sa rozhodli predať svoj byt alebo dom. Dôvodom býva potreba zmeniť bývanie za menšie, keďže na starostlivosť a upratovanie už nezostáva dosť síl. Alebo presťahovanie sa za deťmi, ktoré často za štúdiom, či prácou odchádzajú na opačný koniec republiky, či dokonca do cudziny. Zariadia si tu svoj nový život a nemôžu takto na diaľku pomôcť svojim rodičom s predajom.

Existujú dve možnosti ako predať nehnuteľnosť.

Obe v sebe skrývajú riziká, keďže starší ľudia nemajú vôbec žiadne informácie o realitnom obchode a bývajú dôverčiví. A práve ich neinformovanosť a dôverčivosť môže ľahko zneužiť nepoctivý človek.

 Na čo by si teda hlavne seniori mali dať v oboch prípadoch pozor?

 

 1. Pustiť sa do predaja sám

Je pochopiteľné, že máte strach, aby ste nenaleteli nejakému podvodníkovi a snažíte sa byť obozretní. To je skvelé. Ale vy sami nemáte žiadne informácie o tom ako predaj vlastne zrealizovať, nepoznáte aktuálne zákony a procesy.

 

!   POZOR NA PREDAJ BEZ FOTIEK – predávať nehnuteľnosť bez fotiek, je dnes nemožné. Bez fotiek sa práve vystavíte riziku, že bude k vám domov chodiť množstvo ľudí, ktorí sa prídu len popozerať. A to predsa nechcete. Neviete kto sú a či sa medzi nimi neskrýva niekto, kto by takúto obhliadku mohol zneužiť.

 

 KDE INZEROVAŤ - časy, keď ste napísali inzerát do novín a čakali na kupujúcich sú už dávno preč. Teraz by vám takýto predaj trval celú večnosť a nie som si istá, či by ste takto vôbec niekedy našli kupujúceho. Dnes, v čase nových technológií, sa inzerovanie a prezentácia nehnuteľnosti deje najmä na internete. Treba byť teda zdatný v používaní internetu. Nikdy však neviete, kto sa vám na váš inzerát ozve a koho si potom pustíte k sebe domov.

 

!   POZOR NA TELEFONÁTY OD MAKLÉROV - najčastejšie sa stáva, že vás na základe vlastného inzerátu budú kontaktovať hlavne realitní makléri. Nehovorím, že je to zle, ale býva to najčastejší spôsob ako si spomedzi nich vybrať toho nesprávneho, toho najneodbytnejšieho. Sami sme počuli historky, keď nám klient, ktorý si najprv predával sám, rozprával, aké mal nátlakové až výhražné telefonáty od maklérov. Treba byť obozretný hlavne, ak vám povie:

- že má kupujúceho

- že kupujúci nemohol prísť, ale keď je už u vás, tak si urobí pár fotiek, .... vmanipuluje vás tak do predaja, ktorý nemusí byť podľa vašich pravidiel

- že nemusíte podpisovať žiadnu zmluvu – nedohodnete si tak žiadne pravidlá a hoci takto nezaväzuje k ničomu vás, nezaväzuje ani seba. Môže sa stať, že naozaj nájde kupujúceho, ale potom si zapýta nehorázne vysokú províziu. Alebo privedie kupujúceho, ale všetky ďalšie realitné služby nechá na vás. Nič viac už pre vás neurobí.

- že netreba čítať celú zmluvu, že všetko dôležité vám povedal – môže ísť o skrytú, zatajenú exkluzívnu zmluvu a aj keď nebudete s maklérom spokojní, bez pokuty sa z takejto zmluvy nevyvlečiete.

 

!   POZOR NA LETÁKY V SCHRÁNKEKúpim byt/dom v tejto lokalite, platba v hotovosti. Nejedná sa o skutočného kupujúceho. Na 99,99% sa za nimi skrýva realitný maklér, ktorý sa takýmto zavádzajúcim spôsobom snaží získať do predaja vašu nehnuteľnosť. Môžete veriť takémuto človeku?

 

!   POZOR NA PRIATEĽSKÉ PONUKY – cena, ktorú Vám ponúkne synovec, bratranec, priateľka, či sused býva často nižšia, než za koľko by ste predali nehnuteľnosť na trhu. Vyzerá to lákavo a rýchlo, ale ak by ste ponúkli nehnuteľnosť širšiemu okruhu kupujúcich, môže byť cena vyššia o 15-20%.

 

!   POZOR NA ZLE PRIPRAVENÉ ZMLUVY - právne dokumenty si vždy nechajte pripraviť právnou kanceláriou. Ak ich pripraví kupujúci, nechajte si ich v právnej kancelárii skontrolovať. Môže ísť o zmluvy stiahnuté z internetu, neaktuálne, nevyvážené, neupravujúce všetky práva a povinnosti oboch zmluvných strán. Kvalitu právnych dokumentov oceníte vtedy, keď vám kataster nezastaví konanie a tiež vtedy, ak by nastala nejaká riziková situácia a celý predaj by nebodaj skončil na súde. Zmluvy musia chrániť obe strany, kupujúceho aj predávajúceho.

 

!   PLATBA V HOTOVOSTI – ak má kupujúci peniaze v hotovosti, využite vždy notársku úschovu. Máte tak istotu, že peniaze naozaj reálne existujú. Platby v hotovosti „z rúčky do rúčky“ sú obmedzené zákonom do výšky 15.000,- eur, takže takýto spôsob platenia je nezákonný.

 

!   PLATBA NA HYPOTÉKU – tu na vyplatenie peňazí dohliada banka, takže je to pomerne bezpečné. V banke však musíte podpísať záložné zmluvy a založiť tak ešte stále vašu nehnuteľnosť v prospech kupujúceho. Keďže sa to deje v súčinnosti s bankovým pracovníkom, máte istotu, že úver bol naozaj schválený. Najskôr však podpíšte kúpne zmluvy až potom záložné. Aby sa nestalo, že založíte nehnuteľnosť v prospech niekoho iného a on ju potom nekúpi. A dôležité je tiež poradie podávania zmlúv na kataster.

 

!   ODOVZDANIE NEHNUTEĽNOSTI – nie je formalita. Dôkladne si prejdite s novým majiteľom celú nehnuteľnosť a spíšte jej stav. Ak sa vyskytujú nejaké chyby, nedostatky, praskliny, aby vás neskôr kupujúci nenapadol, že ste mu niečo zamlčali. Spíšte aj veci, ktoré predávate spolu s nehnuteľnosťou, a samozrejme stav energií.

 

Ak sa už rozhodnete robiť všetko sami, využite aspoň právnika, nech máte istotu, že vás neskôr zákon ochráni.

 

 

2. Požiadať o pomoc odborníka – realitnú kanceláriu, či priamo realitného makléra

 

Je to určite tá lepšie cesta, hoci za tieto služby budete musieť zaplatiť.

 Realitný maklér pozná celý proces a všetko vybaví za vás.

 Je prítomný pri každom úkone.

 Vie ako sa vyhnúť rizikám, ochráni váš majetok a vaše peniaze.

 Nájde vhodného kupujúceho skôr ako vy.

 Získa vám viac peňazí.

 Na obhliadku privedie skutočných záujemcov o kúpu, komunikuje s nimi, preverí ich.

 

Dôležité je vybrať si človeka, ktorému môžete dôverovať.

 

  • DAJTE NA DOPORUČENIE - zistite si v okruhu svojich známych, rodiny, susedov, či s niekým takým majú skúsenosti.

 

  • Zistite u makléra rozsah realitných služieb a vyžadujte viac ako len sprostredkovanie predaja

 

  • Trvajte na písomnej sprostredkovateľskej zmluve – dohodnete si tak presné podmienky predaja, výšku provízie, rozsah služieb a ochránite tak aj svoje osobné údaje pred zneužitím. Je to zmluva, ktorá spadá pod Zákon o ochrane spotrebiteľa a ako spotrebiteľ máte veľmi veľmi silné práva.

 

  • Informujte sa o možnosti ukončenia spolupráce v prípade, že nebudete spokojní alebo aj z akéhokoľvek iného dôvodu.

 

  • Skontrolujte kvalitu maklérovej práce – ako nehnuteľnosť prezentuje na internete.

 

  • Komunikujte s ním v prípade, že sa žiadne obhliadky nekonajú, ale aj v prípade, že sa obhliadky konajú, ale predaj neprichádza.

 

  • NEVERTE SĽUBOM - nechajte si poradiť, ale žiadajte logické argumenty, vysvetlenia, nie prázdne sľuby.

 

  • Ak nie ste spokojní s prácou realitného makléra, nebojte sa ukončiť spoluprácu.

 

 

Ak sa potrebujete poradiť o čomkoľvek pri predaji alebo kúpe nehnuteľnosti, kontaktujte našu maklérku Bc. Dášu Kovaľovú 0903 111 877

 

Ing. Štefan Hofer, realitný maklér a majiteľ Reality Hofer

 

 

Štefan Hofer
Autor: Štefan Hofer

 

Volám sa Štefan Hofer a už viac ako 12 rokov vám pomáham pri predaji, či kúpe nehnuteľností v regióne Prešov. 

Začínal som v realitnej kancelárii, ktorá mala v Prešove jediného makléra a to som bol ja. Postupne som tu vybudoval malú pobočku. Mojim cieľom bolo vytvoriť modernú realitnú kanceláriu, ktorá reflektuje technologické novinky a nové prístupy pri predaji nehnuteľností, no stále zostáva ľudská, úprimná a na prvom mieste má pomoc ľuďom.

V roku 2013 som preto založil vlastnú realitnú kanceláriu, ktorá nesie moje meno. Riadim tím realitných maklérov, ktorých spájajú rovnaké hodnoty – profesionalita, pochopenie, ľudský prístup a ochota pomôcť.

Pracujeme hlavne na doporučenie našich spokojných klientov, a tak sme sa stali VAŠOU RODINNOU REALITKOU.

Naša práca bola ocenená prestížnou cenou Realitná kancelária roka 2022 pre Prešovský kraj od Realitnej únie Slovenska.  

Pozrite si aj webstránku mojej RK Reality Hofer.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

4 kroky k úspešnému predaju nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov