Ako ovplyvnil koronavírus ceny nehnuteľností?

Ako ovplyvnil koronavírus ceny nehnuteľností?

Často sa nás pýtate, ako je to teraz s realitami, aké sú ceny nehnuteľností a hlavne, aký bude vývoj na realitnom trhu v blízkej budúcnosti. Sledujeme súčasné opatrenia v ekonomike, rozhodnutia vlády a tiež predikcie analytikov. No máme aj svoje vlastné reálne skúsenosti z obdobia posledných dvoch mesiacov.

 
Počiatočný pokles záujmu o kúpu nehnuteľností

Celosvetová pandémia koronavírusu nás všetkých prakticky na niekoľko týždňov odstavila. Mnohí s napätím očakávali vývoj cien bytov a nehnuteľností, no tie sa zastavili rovnako, ako aj celkový život. Čo sa však zmenilo, bolo spotrebiteľské správanie. Počiatočný pokles záujmu o kúpu nehnuteľností súvisel s neistotou a obavami z budúcnosti, hlavne čo sa týka možnej straty príjmu. S postupným uvoľňovaním opatrení sa však život vracia do normálu a takisto aj záujem o kúpu nehnuteľností.

 

Ceny bytov si držia svoju výšku

Dôvodov, prečo ceny bytov neklesli, je hneď niekoľko. Jedným z nich je aj vysoký dopyt a stále nedostatočná ponuka bývania na trhu. Dlhodobý problém nedostatočnej ponuky, ktorý spôsobuje neustále zvyšovanie cien bytov, bude, zdá sa, pretrvávať aj naďalej.

Výstavba nových projektov je v regióne Prešov vemi slabá a kvôli pandémii koronavírusu sa ešte viac spomalila. Spôsobili to práve obmedzenia, súvisiace so zabránením šírenia nákazy. Kvôli obmedzeniam práce stavebných úradov, nedostatkom pracovníkov, komplikovaným možnostiam vytvárať pracovné zmeny či zatvoreným hraniciam, ktoré spôsobili omeškanie dovozu stavebného materiálu, sa tak môže predĺžiť doba odovzdania projektov či kolaudácie až o niekoľko týždňov či dokonca mesiacov. Projekty, ktoré sú aktuálne vo výstavbe, neočakávajú korekciu cien. Môže dôjsť maximálne k zastaveniu ich rastu.

 

Dopyt po novom bývaní opäť rastie

Ďalším dôvodom, prečo ceny bytov klesať pravdepodobne nebudú, je opätovný nárast dopytu, ktorý sa v súčasnosti pohybuje už na úrovni približne 80 % až 90 % situácie spred začiatku vypuknutia pandémie. Od začiatku mája vzrástla návštevnosť realitných portálov o približne 60 % oproti výsledkom, ktoré dosahovala návštevnosť v marci. Rastúci dopyt tak môže znamenať rýchlejšie obnovenie realitného trhu, ako sa pôvodne očakávalo. Dalo by sa povedať, že ľudia kúpu bytu len o pár týždňov odložili.

 

Banky sa chránia pred neplatičmi

V súčasnej situácii sa banky snažia vytvárať väčšie finančné rezervy a chrániť sa tak pred klientmi, pri ktorých hrozí vyššie riziko nesplácania hypotekárneho úveru. Sú to klienti, ktorí už úver majú, prípadne je ich príjem hraničný pre získanie hypotéky. Z obavy pred dôsledkami ekonomickej krízy, ktorá by tú pandemickú mohla nasledovať, tak môžte pri jednaní v bankách očakávať tvrdšie podmienky pri hodnotení vašej bonity.

Ak budete potrebovať s čímkoľvek poradiť alebo sa napríklad len na niečo opýtať, neváhajte ma kontaktovať.

 

Ing. Štefan Hofer, majiteľ realitnej kancelárie Reality Hofer a certifikovaný finančný sprostredkovateľ s dlhoročnou praxou

 

Štefan Hofer
Autor: Štefan Hofer

 

Volám sa Štefan Hofer a už viac ako 12 rokov vám pomáham pri predaji, či kúpe nehnuteľností v regióne Prešov. 

Začínal som v realitnej kancelárii, ktorá mala v Prešove jediného makléra a to som bol ja. Postupne som tu vybudoval malú pobočku. Mojim cieľom bolo vytvoriť modernú realitnú kanceláriu, ktorá reflektuje technologické novinky a nové prístupy pri predaji nehnuteľností, no stále zostáva ľudská, úprimná a na prvom mieste má pomoc ľuďom.

V roku 2013 som preto založil vlastnú realitnú kanceláriu, ktorá nesie moje meno. Riadim tím realitných maklérov, ktorých spájajú rovnaké hodnoty – profesionalita, pochopenie, ľudský prístup a ochota pomôcť.

Pracujeme hlavne na doporučenie našich spokojných klientov, a tak sme sa stali VAŠOU RODINNOU REALITKOU.

Naša práca bola ocenená prestížnou cenou Realitná kancelária roka 2022 pre Prešovský kraj od Realitnej únie Slovenska.  

Pozrite si aj webstránku mojej RK Reality Hofer.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

4 kroky k úspešnému predaju nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov