Čo je fond opráv bytového domu a ako ho môžete využiť?

Čo je fond opráv bytového domu a ako ho môžete využiť?

Ak ste sa rozhodli kúpiť si byt v bytovom dome, mali by ste vedieť, že časť Vašich mesačných nákladov budú tvoriť platby do tzv. fondu opráv bytového domu. Ide o finančnú rezervu, ktorá slúži na opravy a údržbu spoločných častí bytového domu, ako sú napríklad strecha, fasáda, vchodové dvere, výťah a podobne. Každý vlastník bytu v bytovom dome prispieva do tohto fondu, a to podľa svojho podielu na spoločných častiach bytového domu.

Kto rozhoduje o výške platby a o použití peňazí?

Výška platby do fondu opráv bytového domu sa určuje na základe rozhodnutia vlastníkov bytov, ktoré sa prijíma na schôdzi vlatníkov. Na tomto zhromaždení sa tiež rozhoduje o použití peňazí z fondu opráv. Vlastníci bytov môžu navrhnúť, na čo by sa mali finančné prostriedky z fondu opráv použiť, a následne o tom hlasovať. Je dôležité, aby sa vlastníci bytov zúčastnili tohto rozhodovania a mali tak možnosť ovplyvniť rozhodnutia o výške platby a použití peňazí z fondu opráv.

Ako môžu vlastníci bytov ovplyvniť použitie peňazí z fondu opráv?

Ak chcete ovplyvniť použitie peňazí z fondu opráv, musíte sa zúčastniť schôdze vlastníkov a navrhnúť, na čo by sa mali finančné prostriedky použiť. Môžete tiež navrhnúť, aby sa finančné prostriedky použili na opravu časti bytového domu, ktorá vás priamo ovplyvňuje, napríklad výťahu alebo strechy. Je však dôležité mať na pamäti, že rozhodnutia o použití peňazí z fondu opráv sa prijímajú na základe hlasovania vlastníkov bytov.

Ako môžete využiť financie z fondu opráv?

Ak máte v pláne opraviť časť vášho bytu, ktorá nie je súčasťou spoločných častí bytového domu, môžete požiadať o finančnú podporu z fondu opráv vo forme pôžičky. Táto pôžička vám však môže byť poskytnutá len na základe hlasovania vlastníkov bytov. 

Zhrnutie

Fond opráv bytového domu je dôležitou súčasťou každého bytového domu. Vlastníci bytov prispievajú do tohto fondu, ktorý slúži na opravy a údržbu spoločných častí bytového domu. Vlastníci bytov majú možnosť ovplyvniť rozhodnutia o výške platby a použití peňazí z fondu opráv na schôdzi vlastníkov. Ak máte záujem o finančnú podporu z fondu opráv na opravu vášho bytu, svoj návrh na použitie peňazí z fondu opráv môžete predstaviť na schôdzi vlastníkov. Všetky informácie o fonde opráv, jeho tvorbe, výške a použití, získate u správcu Vášho bytového domu.

 

Napísal: Ing. Štefan Hofer, RSc., majiteľ realitnej kancelárie Reality Hofer a realitný maklér

Štefan Hofer
Autor: Štefan Hofer

 

Volám sa Štefan Hofer a už viac ako 12 rokov vám pomáham pri predaji, či kúpe nehnuteľností v regióne Prešov. 

Začínal som v realitnej kancelárii, ktorá mala v Prešove jediného makléra a to som bol ja. Postupne som tu vybudoval malú pobočku. Mojim cieľom bolo vytvoriť modernú realitnú kanceláriu, ktorá reflektuje technologické novinky a nové prístupy pri predaji nehnuteľností, no stále zostáva ľudská, úprimná a na prvom mieste má pomoc ľuďom.

V roku 2013 som preto založil vlastnú realitnú kanceláriu, ktorá nesie moje meno. Riadim tím realitných maklérov, ktorých spájajú rovnaké hodnoty – profesionalita, pochopenie, ľudský prístup a ochota pomôcť.

Pracujeme hlavne na doporučenie našich spokojných klientov, a tak sme sa stali VAŠOU RODINNOU REALITKOU.

Naša práca bola ocenená prestížnou cenou Realitná kancelária roka 2022 pre Prešovský kraj od Realitnej únie Slovenska.  

Pozrite si aj webstránku mojej RK Reality Hofer.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

4 kroky k úspešnému predaju nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov