Hypotéky budú od júla opäť nedostupnejšie. Kupovať už teraz alebo ešte čakať?

Hypotéky budú od júla opäť nedostupnejšie. Kupovať už teraz alebo ešte čakať?

Realitný trh prechádza v poslednom roku výraznými zmenami. Čítajte ďalej, aby ste sa dozvedeli, kedy je ten správny čas na kúpu nehnuteľnosti.

Extrémne nízke úrokové sadzby hypoték sú už minulosťou

Predchádzajúcich pár rokov bolo charakteristických extrémne nízkymi úrokovými sadzbami hypoték, čo malo za následok zvýšený apetít kupujúcich na nadobudnutie „akýchkoľvek“ nehnuteľností. Či už pre vlastnú potrebu, alebo ako investičnú nehnuteľnosť. Následkom tejto nákupnej horúčky boli prudko rastúce ceny nehnuteľností.

Situácia sa mení

V polovici roka 2022 sa ale situácia začala meniť. Potenciálni kupujúci začali byť opatrnejší. Bezhlavé nakupovanie sa skončilo. Jednak pre neistotu vyvolanú vojnou na Ukrajine a s tým spojeným rastom cien energií, jednak z dôvodu rastúcej inflácie, ale hlavne z dôvodu nárastu úrokových sadzieb na hypotékach.

Keď ešte pred rokom bolo možné získať úrokovú sadzbu pod 1%, dnes je bežnou sadzba okolo 4%.

Ceny nehnuteľností klesajú

Ochladenie realitného trhu spôsobilo, že sa začali kopiť nehnuteľnosti na predaj, inzerátov pribúda a nehnuteľností je v ponuke násobne viac. V snahe predať nemajú majitelia inú možnosť ako znížovať ceny, ktoré boli, priznajme si, na nezdravo vysokej úrovni. Ceny nehnuteľnosti klesajú. Podľa oficiálnych štatistík NBS došlo k poklesu cien nehnuteľností o cca 7%. Reálne došlo v niektorých segmentoch (hlavne staršie byty) k medziročnému poklesu cien až o 20%.

Je teraz ten správny čas na kúpu?

Preto je na mieste otázka: Mám ešte čakať s kúpu nehnuteľnosti, pretože dôjde k ďalšiemu poklesu cien, alebo je už ten správny čas na kúpu?

Ak rátate s tým, že sa úrokové sadzby hypoték v dohľadnej dobe vrátia na úroveň spred roka až dvoch, budete čakať márne.

Navyše od 1.7.2023 dôjde k ďalšiemu zhoršeniu dostupnosti hypoték. Národná rada SR schválila novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi, čím dôjde k zvýšeniu čiastky životného minima. Je isto dobrá vec, no pre žiadateľov o hypotéku je to ďalšia komplikácia na ceste k získaniu bývania. Banky budú nútené z disponibilného príjmu žiadateľ o hypotéku odpočítať vyššiu čiastku (na žiadateľa, spolužiadateľa, deti) a tým pádom záujemcovi o kúpu zostáva nižšia suma na splátku úveru – to znamená, že po 1.7. dostanete ako žiadateľ nižší úver ako keby ste si oň požiadal už dnes.

Čakať s kúpu nehnuteľnosti, kým ceny ešte viac poklesnú sa oplatí len človeku s hotovosťou. Každý, kto chce na kúpu využiť hypotéku, čakaním na nižšie ceny zhoršuje svoje výhliadky na jej získanie v potrebnej výške a tiež na jej podmienky.

Preto naša odpoveď na otázky: Mám ešte čakať s kúpu? Kedy je najvhodnejšia doba na kúpu nehnuteľnosti?

Je takáto: Najvhodnejšia doba už bola. To najlepšie rozhodnutie môžete urobiť už len dnes. Ak ho neurobíte dnes, tak zajtra bode odpoveď rovnaká. Najvhodnejšia doba už bola.  

 

Ing. Štefan Hofer, RSc., finančný sprostredkovateľ a majiteľ realitnej kancelárie Reality Hofer

 

Štefan Hofer
Autor: Štefan Hofer

 

Volám sa Štefan Hofer a už viac ako 12 rokov vám pomáham pri predaji, či kúpe nehnuteľností v regióne Prešov. 

Začínal som v realitnej kancelárii, ktorá mala v Prešove jediného makléra a to som bol ja. Postupne som tu vybudoval malú pobočku. Mojim cieľom bolo vytvoriť modernú realitnú kanceláriu, ktorá reflektuje technologické novinky a nové prístupy pri predaji nehnuteľností, no stále zostáva ľudská, úprimná a na prvom mieste má pomoc ľuďom.

V roku 2013 som preto založil vlastnú realitnú kanceláriu, ktorá nesie moje meno. Riadim tím realitných maklérov, ktorých spájajú rovnaké hodnoty – profesionalita, pochopenie, ľudský prístup a ochota pomôcť.

Pracujeme hlavne na doporučenie našich spokojných klientov, a tak sme sa stali VAŠOU RODINNOU REALITKOU.

Naša práca bola ocenená prestížnou cenou Realitná kancelária roka 2022 pre Prešovský kraj od Realitnej únie Slovenska.  

Pozrite si aj webstránku mojej RK Reality Hofer.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

4 kroky k úspešnému predaju nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov