Odklad splátok hypoték počas korona krízy

Odklad splátok hypoték počas korona krízy

Koronavírus zmenil doterajší život asi každému človeku na tejto planéte. Týka sa vašej rodiny, vašej práce a aj vášho bývania. Opatrenia na boj s koronavírusom skomplikovali nielen kúpu nových nehnuteľností a poskytovanie hypoték, ale aj splácanie už existujúcich.

Aby ste neprišli o strechu nad hlavou a všetkým sa nám podarilo toto obdobie prekonať s čo najmenšími stratami, vláda predstavila dohodu s bankami, podľa ktorej si budete môcť odložiť splátky hypoték najviac o deväť mesiacov.

O odklad splátok môžete požiadať svoju banku kedykoľvek počas trvania krízy, teda teraz, ale aj o pár mesiacov. Podľa toho kedy si to bude vaša situácia vyžadovať. Doba odkladu môže byť najviac deväť mesiacov, ale aj menej. Ak však požiadate o menej ako deväť mesiacov, neskôr už nemôžete požiadať o ďalší odklad. Napríklad, ak na začiatku požiadate o 6 mesiacov, po šiestich mesiacoch už nemôžete požiadať o ďalší odklad o tri mesiace.

Odklad splátok sa nerealizuje automaticky. Treba oň banku požiadať a to zaslaním elektronického formuláru.

Presný spôsob ďalšieho splácania si dohodnete so svojou bankou. Teda či neskôr budete ďalej pokračovať v splácaní a natiahne sa vám celková doba splácania o deväť mesiacov. Alebo si splátky neskôr navýšite, aby Vám zostala pôvodná doba ukončenia hypotéky.

Za túto službu neplatíte žiadny poplatok a nebudete vedený ani ako neplatič v úverovom registri.

Dôležité je však, že toto obdobie, kedy využijete odklad a nebudete hypotéku splácať, sa Vám bude normálne ďalej úročiť zostatok vašej hypotéky podľa úrokovej sadzby akú máte dohodnutú. Teda defacto za tých deväť mesiacov sa Vám budú počítať úroky, ktoré neskôr zaplatíte rozpočítané v splátkach. Splátka Vám tak môže narásť o pár eur, v závislosti od výšky zostatku hypotéky.

Skôr než požiadate svoju banku o odklad splátok, dôkladne si prečítajte podmienky banky. Celý proces odsunu splátok je potrebné najprv legislatívne ošetriť v parlamente, preto sa jeho spustenie očakáva až o niekoľko dní. Sledujte preto našu stránku na facebooku, budeme vás informovať.

 

Ing. Štefan Hofer, majiteľ realitnej kancelárie a finančný sprostredkovateľ

Štefan Hofer
Autor: Štefan Hofer

 

Volám sa Štefan Hofer a už viac ako 12 rokov vám pomáham pri predaji, či kúpe nehnuteľností v regióne Prešov. 

Začínal som v realitnej kancelárii, ktorá mala v Prešove jediného makléra a to som bol ja. Postupne som tu vybudoval malú pobočku. Mojim cieľom bolo vytvoriť modernú realitnú kanceláriu, ktorá reflektuje technologické novinky a nové prístupy pri predaji nehnuteľností, no stále zostáva ľudská, úprimná a na prvom mieste má pomoc ľuďom.

V roku 2013 som preto založil vlastnú realitnú kanceláriu, ktorá nesie moje meno. Riadim tím realitných maklérov, ktorých spájajú rovnaké hodnoty – profesionalita, pochopenie, ľudský prístup a ochota pomôcť.

Pracujeme hlavne na doporučenie našich spokojných klientov, a tak sme sa stali VAŠOU RODINNOU REALITKOU.

Naša práca bola ocenená prestížnou cenou Realitná kancelária roka 2022 pre Prešovský kraj od Realitnej únie Slovenska.  

Pozrite si aj webstránku mojej RK Reality Hofer.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

4 kroky k úspešnému predaju nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov