Prečo ceny nehnuteľností stále rastú?

Prečo ceny nehnuteľností stále rastú?

V súčasnej dobe je na Slovensku stále nedostatok štandardných nehnuteľností na bývanie, čo spôsobil vysoký dopyt po vlastnom bývaní a nízka ponuka. Na vysoké ceny nehnuteľností má však vplyv viacero skutočností.

 

1. Nedostatočná ponuka nehnuteľností, hlavne bytov, spôsobuje, že o jednu nehnuteľnosť má častokrát záujem viacero kupujcich, čo pomáha držať ponukové ceny na vysokej úrovni.

Ponuková cena je tá, za ktorú sa nehnuteľnosť predáva, no transakčná cena je tá, ktorú napokon záujemca reálne zaplatí. V prípade rovnakých ďalších podmienok dôležitých pre predávajúceho (napríklad rýchlosť zaplatenia, čas na vysťahovanie, ... ), môže pristúpiť realitná kancelária alebo majiteľ nehnuteľnosti k tzv. licitácii, teda nehnuteľnosť predá záujemcovi, ktorý dá najvyššiu ponuku. V praxi to vyzerá tak, že na jednu nehnuteľnosť sa prihlási aj dvadsať záujemcov o obhliadku, z nich niekedy aj päť vyhovuje podmienkam predávajúceho. V takom prípade neexistuje iný spravodlivý kľúč pre výber kupujúceho. Ktorý záujemca dá viac, ten napokon nehnuteľnosť môže získať.

 

2. Nadhodnotená ponuková cena.

Niekedy však predajcovia zvolia vyššiu ponukovú cenu. Stáva sa tak vtedy, ak majú majitelia nehnuteľnosti prehnané očakávania a realitný maklér neodkomunikuje nastavenú cenu správne. Nadhodnotená ponuková cena vznikne aj vtedy, keď majiteľ alebo realitný maklér určí cenu tak, že ponukové ceny trhu navýši o 10-15%. Každá ďalšia nehnuteľnosť, ktorá prichádza na trh, má potom vždy vyššiu cenu. A rast cien sa zdá nezastaviteľný. Takéto umelo nafúknuté ceny však spôsobia len to, že o nehnuteľnosť napriek nízkej ponuke nie je veľký záujem, ba práve naopak, výsledkom môže byť spätné znižovanie ceny a predlžovanie predaja. 

 

3. Veľký dopyt po vlastnom bývaní je spôsobený aj dostupnosťou úverových prostriedkov a nízkymi úrokovými sadzbami, no vzhľadom na nedostatočnú ponuku nehnuteľností a nových developerských projektov, zostáva neuspokojený a ceny zostávajú vysoké.

Kombinácia týchto faktorov má za následok, že ceny nehnuteľností sa stále držia na vrchole. Očakáva sa, že pokým zostanú dostupné a lacné hypotéky a nenastane masívnejšia výstavba nových bytov, ceny sa budú držať stále na vyššej úrovni, prípadne budú oscilovať na úrovni +-10%. Ich pokles sa nepredpokladá.

V Prešove ročne chýba minimálne 500 nových bytov, aby sa dopyt po bývaní nasýtil. A výstavba stále zaostáva.

 

4. Na raste cien rodinných domov - novostavieb sa podpísala hlavne pandémia koronavírusu, ktorá spôsobila nárast cien stavebných materiálov. Ale nezanedbateľný je aj nárast cien pozemkov. Zvýšený záujem o výstavbu rodinných domov totiž vyčerpal ponuku pozemkov. Tých, ktoré sú vhodné a určené na výstavbu, je stále málo.

 

V prípade predaja aj kúpy nehnuteľnosti je potrebné sa poradiť o cene s odborníkmi na realitnom trhu, ktorí dokážu reálne zhodnotiť cenu nehnuteľnosti, aby boli obe strany spokojné. Vlastné bývanie tak nemusí byť len snom, no treba rátať s vyššou investíciou minimálne dovtedy, pokým sa ceny nehnuteľností neustália.

 

Ing. Štefan Hofer, RSc. , majiteľ realitnej kancelárie Reality Hofer

Štefan Hofer
Autor: Štefan Hofer

 

Volám sa Štefan Hofer a už viac ako 12 rokov vám pomáham pri predaji, či kúpe nehnuteľností v regióne Prešov. 

Začínal som v realitnej kancelárii, ktorá mala v Prešove jediného makléra a to som bol ja. Postupne som tu vybudoval malú pobočku. Mojim cieľom bolo vytvoriť modernú realitnú kanceláriu, ktorá reflektuje technologické novinky a nové prístupy pri predaji nehnuteľností, no stále zostáva ľudská, úprimná a na prvom mieste má pomoc ľuďom.

V roku 2013 som preto založil vlastnú realitnú kanceláriu, ktorá nesie moje meno. Riadim tím realitných maklérov, ktorých spájajú rovnaké hodnoty – profesionalita, pochopenie, ľudský prístup a ochota pomôcť.

Pracujeme hlavne na doporučenie našich spokojných klientov, a tak sme sa stali VAŠOU RODINNOU REALITKOU.

Naša práca bola ocenená prestížnou cenou Realitná kancelária roka 2022 pre Prešovský kraj od Realitnej únie Slovenska.  

Pozrite si aj webstránku mojej RK Reality Hofer.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

4 kroky k úspešnému predaju nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov