Prenájom bytu a nájomná zmluva

Prenájom bytu a nájomná zmluva
V poslednom čase veľkú časť našich realitných obchodov tvorí práve sprostredkovanie prenájmu. Či už prenajímate svoju nehnuteľnosť na dlhodobý alebo na krátkodobý prenájom, základom je určite nájomná zmluva. Tá je dôležitá pre obe strany, nakoľko chráni aj prenajímateľa aj nájomcu.
Určite chápete, že nájomná zmluvu upravuje práva a povinnosti OBOCH strán, nastavuje pravidlá fungovania. Dôležité je zapracovať do nej všetky detaily, aby sa nestalo, že nájomca si v byte bude robiť čo sa mu zachce alebo naopak, prenajímateľ bude do bytu chodiť kedykoľvek a využívať ho.
 
Bez zmluvy je priestor na špekulácie

Pokiaľ prenajímate byt cez realitnú kanceláriu, zmluvu a všetky potrebné náležitosti pripraví realitný maklér za určitú províziu a taktiež nájde aj vhodného nájomcu. Ak však prenajímate byt sami, dajte si pozor, či Vaša nájomná zmluva chráni Váš majetok a Vaše záujmy. Ani rodine a blízkym známym neodporúčame prenajímať byt bez zmluvy.

Aj nájomca sa bez zmluvy môže stať obeťou, nakoľko byt môže mať napríklad viacero majiteľov, ktorí o nájme nebudú vedieť. Nestačí sa dohodnúť s jedným z nich, pretože ďalší vás môže prísť vysťahovať. Tak ľahko prídete aj o peniaze aj o strechu nad hlavou. Preto je dobré vidieť aj doklad o vlastníctve bytu a nájomnú zmluvu uzavrieť so všetkými majiteľmi.

V riadnej nájomnej zmluve musí byť  samozrejme uvedená výpovedná lehota, výška nájmu, cena za energie aj spôsob platenia, či výška zloženej kaucie a v akých prípadoch môže byť kaucia použitá.

Upravte si tiež presne čo urobiť v prípade, že sa nájomca omešká s platením nájomného. 

Taktiež je vhodné urobiť súpis zariadenia bytu, aby bolo jasné, komu čo patrí a v akom stave sa zariadenie nachádza. Prenajímateľa to ochráni aj pri prípadnom odcudzení majetku.

Súčasťou zmluvy by malo byť aj vymedzenie práv a povinností prenajímateľa, ktorý by sa napríklad v prípade poruchy na byte mal postarať o nápravu. A tiež určiť rozsah drobných opráv, ktoré sú v kompetencii nájomcu. So súhlasom majiteľa si môže nájomca napríklad prihlásiť prechodný pobyt v prenajatom byte.

Podpisom zmluvy s podmienkami pre daný prenájom sa obe strany zaväzujú dodržiavať nastavené pravidlá.

Či už teda prenajímate byt cez realitnú kanceláriu alebo nie, zmluva je najdôležitejšou súčasťou celého procesu a preto je viac než vhodné mať v nej napísané všetky dôležité náležitosti.

Štefan Hofer
Autor: Štefan Hofer

 

Volám sa Štefan Hofer a už viac ako 12 rokov vám pomáham pri predaji, či kúpe nehnuteľností v regióne Prešov. 

Začínal som v realitnej kancelárii, ktorá mala v Prešove jediného makléra a to som bol ja. Postupne som tu vybudoval malú pobočku. Mojim cieľom bolo vytvoriť modernú realitnú kanceláriu, ktorá reflektuje technologické novinky a nové prístupy pri predaji nehnuteľností, no stále zostáva ľudská, úprimná a na prvom mieste má pomoc ľuďom.

V roku 2013 som preto založil vlastnú realitnú kanceláriu, ktorá nesie moje meno. Riadim tím realitných maklérov, ktorých spájajú rovnaké hodnoty – profesionalita, pochopenie, ľudský prístup a ochota pomôcť.

Pracujeme hlavne na doporučenie našich spokojných klientov, a tak sme sa stali VAŠOU RODINNOU REALITKOU.

Naša práca bola ocenená prestížnou cenou Realitná kancelária roka 2022 pre Prešovský kraj od Realitnej únie Slovenska.  

Pozrite si aj webstránku mojej RK Reality Hofer.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

4 kroky k úspešnému predaju nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov