Dostali ste list z Finančnej správy?

Dostali ste list z Finančnej správy?

 

Minulý týždeň mnohí naši zákazníci dostali list z Finančnej správy so žiadosťou o splnenie daňovej povinnosti na daň z príjmu. Týka sa to príjmu, ktorý mali z predaja nehnuteľnosti za posledných 5 rokov. Kým v minulosti Finančná správa nekontrolovala prevody nehnuteľností na iné osoby, dnes už to kontroluje. A tak každý, kto v rokoch 2016-2020 predal, alebo inak previedol nehnuteľnosť na inú osobu, obdržal zrejme v uplynulých dňoch list. V ňom Vás Finančná správa žiada o zjednanie nápravy, teda dodatočné podanie daňového priznania a zaplatenie dane. Zatiaľ s odpustením pokuty, či úrokov z omeškania.

 

Ak Vám teda taký list prišiel, neľakajte sa. Najprv musíte zistiť, či ste naozaj boli pri predaji svojej nehnuteľnosti povinný príjem zdaniť. Finančná správa totiž nemá údaje o tom akým, spôsobom ste nehnuteľnosť nadobudli, ako dlho ste ju predtým vlastnili, ... a teda je možné, že Váš príjem je od dane oslobodený.

 

Podrobný návod na zistenie, či ste povinný svoj príjem zdaniť, sme Vám aj pre tento rok opísali v článku Daň z príjmov pri predaji nehnuteľnosti v roku 2020. Rovnaké podmienky platili aj v rokoch 2016 – 2020, preto si ho dôkladne prečítajte.

 

Najdôležitejšou podmienkou pre zistenie, či ste od dane oslobodený, je vedieť, či ste nehnuteľnosť pred predajom vlastnili viac alebo menej ako 5 rokov.

  • Ak ste nehnuteľnosť pred predajom vlastnili menej ako 5 rokov a daňové priznanie ste po jej predaji nepodali a nezaplatili daň, hoci ste takú povinnosť mali, treba to urobiť teraz. V článku nájdete aj návod ako postupovať.
  • Ak ste nehnuteľnosť vlastnili viac ako 5 rokov, v čase jej predaja ste teda boli oslobodený od dane (rovnako ak ste predanú nehnuteľnosť získali dedením v priamom rade, ak ste ju darovali, ....), treba túto skutočnosť daňovému úradu písomne oznámiť.

 

Postupujte podľa presnej a zrozumiteľnej schémy, ktorú nájdete v liste a držte sa pokynov. V prípade otázok a pochybností sa môžete obrátiť na Finančnú správu telefonicky na čísle 048/4317 222. Všetky dôležité informácie zistíte aj na stránke Finančnej správy.

 

Vypracovala : Ing. Adriana Hoferová, realitný poradca Reality Hofer

Štefan Hofer
Autor: Štefan Hofer

 

Volám sa Štefan Hofer a už viac ako 12 rokov vám pomáham pri predaji, či kúpe nehnuteľností v regióne Prešov. 

Začínal som v realitnej kancelárii, ktorá mala v Prešove jediného makléra a to som bol ja. Postupne som tu vybudoval malú pobočku. Mojim cieľom bolo vytvoriť modernú realitnú kanceláriu, ktorá reflektuje technologické novinky a nové prístupy pri predaji nehnuteľností, no stále zostáva ľudská, úprimná a na prvom mieste má pomoc ľuďom.

V roku 2013 som preto založil vlastnú realitnú kanceláriu, ktorá nesie moje meno. Riadim tím realitných maklérov, ktorých spájajú rovnaké hodnoty – profesionalita, pochopenie, ľudský prístup a ochota pomôcť.

Pracujeme hlavne na doporučenie našich spokojných klientov, a tak sme sa stali VAŠOU RODINNOU REALITKOU.

Naša práca bola ocenená prestížnou cenou Realitná kancelária roka 2022 pre Prešovský kraj od Realitnej únie Slovenska.  

Pozrite si aj webstránku mojej RK Reality Hofer.

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

4 kroky k úspešnému predaju nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov